Blokkettingtelefoons en Bitcoin horloges: Herziening van de Crypto Tech Hype

Blokketen-smartphones en crypto-opslaghorloges: Welke innovatieve apparaten zijn eigenlijk van concept naar realiteit gegaan?

Over cryptocurrency en blockchain-aangedreven gadgets wordt onvermijdelijk gesproken, naast de hype voor symbolische prijzen. Maar als je terugkijkt, hebben ze dan wel zinvolle veranderingen voor de gebruikers opgeleverd, of zijn ze gewoon een ander resultaat van de hype synoniem voor de ruimte?

De belangstelling voor de ruimte kwam tot een hoogtepunt in 2017 toen Bitcoin (BTC) nooit eerder geziene hoogtepunten van rond de $20.000 bereikte voordat het dramatisch neerstortte en de bearish crypto-winter inging. Terwijl de ineenstorting verwoestingen achterliet, brachten de maandenlange focus Bitcoin, cryptocurrency en blockchain technologie in het mainstream bewustzijn als nooit tevoren.

Veel projecten werden in die periode geconceptualiseerd en tot leven gebracht, en die inspiratie leidde tot een aantal technologische ontwikkelingen die gericht waren op gebruikers van cryptocurrency en blockchain-innovatoren. De afgelopen jaren zijn er veel krantenkoppen verschenen over blokketen-smartphones en luxehorloges die geschikt zijn voor cryptocurrency. Sommige hebben positieve feedback gekregen, terwijl het niet duidelijk is of andere producten zelfs het daglicht hebben gezien.

Slotketen-smartphones

Smartphones zijn de afgelopen tien jaar letterlijk een verlengstuk geworden van de lichamen van miljarden mensen. Volgens Statista gebruikt meer dan 40% van de wereldbevolking smartphones, wat betekent dat meer dan 3 miljard mensen ze hebben. Mensen als Samsung, Huawei en Apple’s iPhone domineren de sector met de nieuwste technologie die in hun futuristische apparaten is gepropt.

Smartphones kunnen tegenwoordig bijna alles, en het was slechts een kwestie van tijd voordat cryptocurrency en blockchain applicaties werden geïntegreerd in deze companion-achtige apparaten. Inderdaad, er zijn een handvol fabrikanten die hun apparaten positioneren als blockchain-smartphones.

Samsung’s Galaxy S10 is waarschijnlijk het meest in het oog springend, hoewel het apparaat zelf niet „blockchain-powered“ is, maar meer specifiek, blockchain-enabled. De S10 haalde de krantenkoppen voor zijn toepassing voor het opslaan van cryptocurrency privé sleutels, de zogenaamde Samsung Knox, evenals een ingebouwde cryptocurrency portemonnee, de Blockchain Keystore.

In de loop van 2019 voegde de Galaxy S10 ondersteuning toe voor meer dan 30 verschillende cryptocurrency’s in zijn portemonnee. Tegen het einde van het jaar lanceerde Samsung de „KlaytnPhone“, een variant op de Galaxy Note 10 die de cryptocurrency portemonnee en de Knox applicatie bevatte en gebruikers ook beloonde met 2000 Klaytn tokens, de inheemse valuta van de Klaytn blockchain. Deze crypto- en blokketenfuncties werden geïntegreerd in de nieuwste Galaxy S20-smartphone van het bedrijf.

Het Taiwanese elektronicabedrijf HTC heeft ook een eigen blockchain-smartphone, de Exodus. Het apparaat werd gelanceerd in maart 2019 en was oorspronkelijk alleen beschikbaar voor prepurchase met behulp van cryptocurrency, maar het werd ook beschikbaar via fiat.

De Exodus wordt standaard geleverd met een hardware-portemonnee-applicatie waarmee gebruikers hun eigen privé-sleutels kunnen opslaan. Het wordt ook geleverd met de Opera-browser, die toegang biedt tot een veelheid aan decentrale toepassingen. Zoals Wired samengevat in de producttest, is het een handige smartphone die betrouwbare toepassingen biedt voor gebruikers van cryptocurrency.

De nieuwste editie van de HTC-smartphone met blokketen is de Exodus 1S, waarvan het beweert dat het het eerste apparaat is dat in staat is om een volledige Bitcoin-node uit te voeren. De social key-recovery functie van het apparaat werd toegejuicht door Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin, omdat het gebruikers in staat stelt om delen van privé-sleutels aan vertrouwde contacten te geven om herstel mogelijk te maken. De HTC Exodus 1 kan alleen worden aangeschaft via de website van de fabrikant, hoewel niet alle betalingsopties beschikbaar zijn, en het Binance-model lijkt niet op voorraad te zijn. De HTC Exodus 1S is alleen in bepaalde regio’s te koop en is nog niet wereldwijd beschikbaar.

Blokketenstartup Sirin Labs maakte aanspraak op de titel van het eerste bedrijf dat in november 2018 een blokketen-smartphone lanceerde met de „Finney“. Het apparaat wordt standaard geleverd met een ingebouwde portemonnee voor gekoelde opslag, een token conversiedienst en een DApp-ecosysteem dat wordt aangedreven door het eigen Sirin-besturingssysteem. De koude opslag is fysiek gescheiden van de rest van het apparaat, en gebruikers kunnen peer-to-peer transacties uitvoeren zonder dat er een gecentraliseerde uitwisseling nodig is. De Finney lijkt alleen op de Sirin Labs website te staan voor aankoop, hoewel het op een gegeven moment ook beschikbaar was op Amazon.

Pundi X, een gedecentraliseerd offline cryptografisch verkoopnetwerk, werkt naar verluidt ook aan de ontwikkeling van een eigen blockchain-smartphone. Het bedrijf beweert dat zijn „Blok op Blok,“ of BOB, smartphone alle gegevens zal laten uitvoeren door zijn Functie X blockchain.

Volgens het bedrijf zullen gebruikers kunnen schakelen tussen twee besturingssystemen: een blockchain-modus en een conventionele Android-modus. De blokketenmodus is bedoeld om gebruikers volledige controle over hun gegevens te geven. Het project zal worden gefinancierd door een crowdfunding initiatief en er zullen slechts 5.000 apparaten worden aangeboden in de eerste productierun.

Al met al zijn de apparaten die zijn uitgebracht schijnbaar goed bevonden. De verdere ontwikkeling van smartphones met crypto-ondersteuning en betrouwbare functionaliteit kan een groot aantal nieuwe gebruikers in de ruimte brengen, op voorwaarde dat ze hetzelfde ervaringsniveau bieden als een niet-crypto-smartphone. Bovendien lijken deze apparaten, naast de S10- en Galaxy Note-modellen van Samsung, vrij moeilijk online te verkrijgen, omdat ze meestal alleen op hun eigen website te koop zijn.

Leuk horloge, maar accepteert het crypto?

Terwijl cryptocurrency functionaliteit langzaam wordt opgenomen in draagbare apparaten, hebben drie wereldberoemde Zwitserse horlogebedrijven uurwerken uitgebracht die geïnspireerd zijn op Bitcoin en cryptocurrencies.

In september 2018 kondigde Hublot de lancering aan van zijn Big Bang Meca-10 P2P horloge. Het op Bitcoin geïnspireerde uurwerk werd ontworpen als een gedenkwaardig verzamelobject ter ere van het 10-jarig bestaan van de cryptocurrency bij uitstek. Er werden slechts 210 horloges in de collectie gemaakt, met dat getal dat de 21 miljoen leveringslimiet van Bitcoin symboliseert. Het horloge werd in eerste instantie getaxeerd op 25.000 dollar en potentiële kopers moesten zich aanmelden voor een voorverkoop die werd beheerd door de in Azië gevestigde digitale-activamakelaarskantoor OSL. Een ander voorbehoud was dat deze horloges alleen met Bitcoin gekocht konden worden.

Het is niet duidelijk of de beperkte Hublot-horloges daadwerkelijk zijn gebouwd en verkocht. Een bevestigingsverzoek van Cointelegraph bleef op het moment van publicatie onbeantwoord.

Een andere luxe Zwitserse horlogemaker, Franck Muller, lanceerde in mei 2019 ook zijn eigen op cryptografie geïnspireerde uurwerk. De „Encrypto“-horlogeserie werd uitgebracht in samenwerking met investeringsmaatschappij Regal Assets, met als kernfunctionaliteit een Bitcoin-koelkastfunctie.

De Frank Muller Encrypto-lijn heeft nu verschillende stijlen voor zowel mannen als vrouwen, met prijskaartjes die variëren van $20.000 tot $65.000. De verschillende horloges zijn gemaakt van verschillende luxe materialen, waaronder goud, diamant en koolstofvezel.

De wijzerplaat van de horloges bevat een lasergeëtste QR-code voor het bijbehorende openbare portemonnee-adres voor het ontvangen van Bitcoin-betalingen. Gebruikers ontvangen ook een USB-stick die de privé-sleutel van het corresponderende publieke adres opslaat. Franck Muller heeft beweerd dat zijn portemonnee voor diepe koude opslag „niet kan worden gehackt“ en gebruikt „offline gegenereerde, niet-deterministische TRNG’s (True Random Numbers Generated)“. Net als de Hublot Big Bang Meca-10 P2P kan de Franck Muller Encrypto zowel met BTC als met fiat valuta worden gekocht.

De derde Zwitserse horlogemaker die het ontwerp van een luxe horloge met een ingebouwde cryptocurrency koude portefeuille heeft aangekondigd is A. Favre & Fils. Het bedrijf onthulde een concept idee van wat het beweerde als de allereerste Zwitserse handgemaakte mechanische horloge met een ingebouwde cryptocurrency koude portemonnee en state-of-the-art beveiligingsoplossing.

Het horloge zou naar verwachting in het tweede kwartaal van 2019 worden gelanceerd, en het werd aangeprezen om meer dan $100.000 te kosten, waardoor het de duurste cryptocurrency koude portemonnee uurwerk op de markt is. Cointelegraph reikte uit naar A. Favre & Fils om te weten te komen of de uurwerken ooit werden vrijgegeven, maar ontving geen reactie vanaf de publicatie.

Samenvoeging van technologieën

Het lijkt duidelijk dat naarmate de technologie vordert, er meer functionaliteit in de nieuwste apparaten wordt gepropt. Of het nu gaat om een smartphone of een luxe uurwerk, de kans is groot dat het item een aantal serieuze technologische mogelijkheden onder het oppervlak heeft.

Dit is het geval met gadgets die geschikt zijn voor cryptografie. Apparaten worden nu op de markt gebracht met ingebouwde portemonnees voor gekoelde opslag, gedecentraliseerde en gecentraliseerde uitwisselingstoepassingen en tal van andere functies.

Sommige van deze gadgets zijn aantoonbaar overhypetisch, maar het lijkt erop dat de meerderheid van de bedrijven die cryptocurrency ondersteuning in deze apparaten inbouwen, proberen de gebruikers het beste te geven in veiligheid en functionaliteit.